Nieuws

Patholoog ontleedt zichzelf tijdens Openbare Gastles

Geplaatst op 28/10/2015

Wat zijn de werkzaamheden en drijfveren van ‘s Neerlands bekendste forensisch patholoog, Frank van de Goot? Tijdens zijn openbare gastles op 22 oktober, leerden alumni, docenten, partners, ‘Frank-fans' en andere betrokkenen van de IMC Weekendschool, alles wat ze altijd wilden weten over ‘lijken snijden', maar nooit durfden te vragen. ‘U maakt zo'n opgeruimde indruk, hoe verwerkt u al dat leed?'

Bij wijze van warming up stelt moderator Ludo Keizer voor om eerst even te gaan ‘speed daten' met een onbekende buurman of -vrouw in de collegezaal van het AMC in Amsterdam Zuidoost, door middel van het uitwisselen van elkaars naam en lievelingsgerecht. Het ijs is gebroken, en de toon is gezet: gastdocent Frank van de Goot zal ons in sneltreinvaart bijpraten over zijn fascinerende vakgebied,de forensische pathologie.

frank

Beschrijven wat je ziet

Kort samengevat: Een forensisch patholoog onderzoekt in opdracht van een Officier van Justitie overledenen waarvan de arts geen ‘verklaring van natuurlijk overlijden' kan afgeven. De waarnemingen van de patholoog, door middel van obductie en laboratoriumonderzoek, kunnen vervolgens worden meegenomen in een rechtszaak. Maar: die waarneming moet altijd met grootst mogelijke terughoudendheid worden geformuleerd, benadrukt Van de Goot. ‘Beschrijf wat je ziet, niet wat je denkt!'

De gastdocent verduidelijkt deze stelregel aan de hand van praktijkvoorbeelden op het projectiescherm die soms best een sterke maag vergen. Maar het gaat Van de Goot niet om die vleeswond of die onsmakelijke voetschimmel (‘typisch voorbeeld van hoge concentratie arsenicum in het drinkwater'), alles draait om perceptie: ‘Wat zien we hier? Een bijtwond?' Het publiek knikt instemmend. ‘Waarom geen klap met een spaghettispatel?', corrigeert de patholoog. ‘De forensische benadering is: het zou kunnen, maar je weet het nooit zeker.'


Kijk voor het hele verslag over de Openbare Gastles op http://www.imcweekendschool.nl/uncategorized/patholoog-ontleedt-zichzelf-tijdens-openbare-gastles-imc-weekenschool/

Bakery Institute

Nieuws

Geplaatst op 16/10/2015

Afgelopen zaterdag 10 oktober 2015 was de masterclass Bakkerij bij het Bakery Institute in Zaandam. Wat een super dag! Resultaat: twee gebakken broden per persoon, zelfgemaakte Friese Dumpkes met eigen duimafdruk en een demo croissants maken van bladerdeeg. Met dank aan een geweldig team gastdocenten van Bakery Nexus!    

Kijk voor meer foto's op Facebook!

Dichten en Dansen

Nieuws

Geplaatst op 14/10/2015

Vrijdag zagen we alleen maar blije gezichten, van oud-leerlingen tijdens de workshop dichten.

Stadsdichter Baban vertelde een indrukwekkend verhaal, dat ging over oorlog, inspiratie en taal.

Daarna gezellig met zijn allen naar de Mac, want van zelf gedichten schrijven, krijg je best trek!

Terug in Tivoli was het beste voor het laatst bewaard, maar zanger/rapper Walid Ben Selim was het wachten écht waard!

Denk je nu, oh nee....daar was ik heel graag bij?!
Stuur dan heel snel je goede gegevens naar mij!
https://docs.google.com/forms/d/1C6RmRhKM0pScDZ1dT-hG52cCRH82iTyORe_YZpEFF6M/viewform     

Zorg dat je je niet in de letters vergist. Zodat je niets meer van IMC Alumni mist!  :)

 

 

Openbare Gastles Geneeskunde

Nieuws

Geplaatst op 05/10/2015

Wat doe je als iemand doodgaat, en je niet weet of dit een moord was? Hoe werk je samen met de politie aan een onderzoek? En waarom zou je willen werken met dode mensen? Stel deze vragen allemaal tijdens onze volgende openbare gastles! Frank van de Goot is onze "CSI dokter", een forensisch patholoog. Hij komt op donderdagavond 22 oktober alles vertellen over zijn baan. Ben je er ook bij? Geef je dan nu op voor deze spannende gastles! Je ontmoet dan ook allemaal partners van IMC Weekendschool, en kunt leuk netwerken.  Je kunt je hier aanmelden: 

https://docs.google.com/forms/d/1QMlVCaU7RLsVztLtuhB-3B3q6uYG_vh8bnubPWsQpXQ/viewform    

 

Sportdag 2015

Geplaatst op 10/09/2015

Op zondag 30 augustus was het weer zover: de jaarlijkse sportdag van IMC Alumni!  80 alumni en 9 advocaten van Nauta Dutilh kwamen bij elkaar om veel te klimmen en vlotten te bouwen. Er werden teams gemaakt, en daarna was het een race over waterbruggen en door touwspellen heen. Er werd hard gerend, veel gelachen en als finale ook een vlot gebouwd door elk team. Natuurlijk moest dit ook getest worden op het water! Iedereen werkte samen, moedigde elkaar aan en maakte nieuwe vrienden. Een ontzettend gezellige dag, dank je wel Nauta Dutilh voor jullie medewerking!

Oud-leerlingen verzorgen zomerweek voor oud-leerlingen

Nieuws

Geplaatst op 04/09/2015

In de laatste week van juli heeft een groep oud-leerlingen van verschillende vestigingen van IMC Weekendschool deelgenomen aan de jaarlijkse zomerweek. De organisatie van de zomerweek bestond dit jaar wederom uit een mix van oud-leerlingen en medewerkers.

Een week lang hebben de deelnemers in het kader van ‘Back to the Future' workshops en masterclasses gevolgd. Niemand minder dan Jeroen Overbeek heeft onze alumni een kijkje laten nemen in de NOS studio, waar zij hebben geleerd om voor de camera een interview te houden. Een dag in het verleden betekende een dag zonder smartphone en een bezoek aan het vestingmuseum in Naarden. Aan het einde van de week bracht hoofdsponsor IMC, samen met robot Marvin, een bezoek aan het zomerkamp, en heeft interessante workshops rondom het thema Robotics gegeven. Het was een leerzame en gezellige week waar oud-leerlingen van verschillende vestigingen elkaar hebben leren kennen en weekendschool herinneringen met elkaar hebben gedeeld.

'Back to the Future' van start!

Nieuws

Geplaatst op 29/07/2015

Maandag 27 juli is de zomerweek 2015, Back to the Future voor oud-leerlingen van IMC Weekendschool van start gegaan. Met een tijdmachine naar het verleden, terug naar het heden en naar de toekomst. Slapen in een blokhut en een bezoek aan de studio waar het 8 uur journaal van de NOS wordt opgenomen. Een geslaagd begin van een mooie week, met nog vele leuke activiteiten in het vooruitzicht! Veel plezier allemaal!

Bezoek aan de Nederlandse Kustwacht

Nieuws

Geplaatst op 20/07/2015

Op zondag 19 juli hebben oud-leerlingen een bezoek gebracht aan de kustwacht. Er waren leerlingen uit Groningen, Utrecht, Tilburg en Den Haag. Er kwamen zelfs een vader en opa mee. Deze opa had zelf ook gevaren en kon er veel over vertellen. Ze bezochten het schip Barend Biesheuvel met gastdocent Cees Varkevisser. Hij is al 14 jaar kapitein op dit schip (dat  ook 14 jaar oud is). De leerlingen kregen een rondleiding over het schip en bekeken een film over de kustwacht. Natuurlijk was er ruimte voor vragen en verhalen.De leerlingen waren ontzettend enthousiast. Een van de leerlingen uit Groningen ging onderzoeken of ze daar ook een kustwacht hadden, zodat ze daar met de hele Groningse vestiging heen zouden kunnen.

De Reis van een Held, een reisverslag

Nieuws

Geplaatst op 13/05/2015

‘Vol verwachting stond ik op. Vandaag zou ik de drempel overgaan om mezelf te vinden. Om mezelf te leren kennen.' (Stacey)

 

Drie dagen, twee nachten, zeven helden en vele uitdagingen: De eerste editie van De Reis van een Held, de persoonlijke ontwikkelingstraining voor alumni van de IMC weekendschool zit erop. Het weekend van 17 t/m 19 april jl. bestond uit een aantal fasen; het Vertrek, de Inwijding en de Terugkeer. Iedere fase bood een uitdaging, waarbij de jonge held, om te groeien, steeds opnieuw een (denkbeeldige) drempel over moest. En op de laatste dag, met als ultieme test: de Nature Quest.

Het Vertrek

Op de historische hoeve en natuurboerderij De Nijensteen nabij Zwolle, werden de helden op de eerste avond verwelkomt met een heerlijke maaltijd. Snel daarna ontmoette ze elkaar in de trainingsruimte, voor de aftrap van het programma. Iedereen ontving een persoonlijk journal, een soort dagboek voor het bijhouden van alle kennis, ervaringen en lessen van deze reis.

De eerste uitdaging voor de deelnemers was om je roeping te vinden: waar zou je naartoe vliegen als je zou kunnen vliegen? Wat zou je doen als er geen grenzen of beperkingen bestonden? Bij ode jonge helden kwamen de eerste twijfels, zorgen en gedachten op: "Ik kan dit niet". Maar door elkaar te steunen en te helpen kon iedereen zijn persoonlijke roeping benoemen. Later bij het kampvuur werd er veel gedeeld en gelachen. De Reis van 7 helden was begonnen.

 

Darwin heeft ooit gezegd: ‘het is niet de sterkste of de slimste die overleeft, maar wel degene die kan omgaan met verandering'.

 

De Inwijding

Om 9.00 uur begon de tweede dag. De zon scheen volop, dus een groot deel van het programma vond buiten plaats, op het mooie terrein van De Nijensteen.

Weerstand en vrijheid werden fysieke ervaringen op het grasveld onderaan de dijk.

Een held komt ook voor persoonlijke uitdagingen te staan en de 7 helden kregen de opdracht om een uur in stilte door te brengen: Solo-time. Zonder telefoon, muziek, zonder druk van buitenaf. Dit bleek een bijzondere ervaring.

 

‘Ik ben het niet gewend om niks te doen, ik ben altijd bezig! Dit was echt heftig! Ik heb ontdekt dat ik nooit naar mezelf luister.'(Elisa)

 

's Middags visualiseerden en presenteerden de helden hun persoonlijke roeping, met een heleboel kleur, lijm, tijdschriften en papier. Na de heerlijke avondmaaltijd, onderzochten de jonge helden hoe het is om hulp te vragen en te aanvaarden. We sloten dag twee af met nog meer vuur, gemaakt door onze Vuurmeester Koen en daarna een bonte avond, met dans, toneel, spelletjes, verhalen en muziek.

 

Het Vertrek

Om 5.30 uur ging de wekker! Muziek galmde door de gangen van de slaapvertrekken. Wakker worden allemaal. Gaaaaap, wat vroeg en wat koud. Het was tijd voor de ultieme test: de Nature Quest. Om 6.00 uur vertrokken de jonge helden, over de drempel, alleen je pad bewandelen, twee uur lang, ieder een eigen kant op.

Bij terugkomst waren er vers gebakken pannenkoeken en ruimte om ervaringen uit te wisselen met elkaar.

 

Ik mag er zijn. Ik mag híer zijn. En ik voel me dankbaar. Dank jullie wel dat jullie mij terug verwelkomen in jullie midden. ‘Hoe nu verder?' Ik moet weer leren echt te aarden.  (Stacey)

 

In het laatste onderdeel van de training was er aandacht voor elkaars ervaringen. Er werd geluisterd naar alle inzichten en de deelnemers gaven feedback aan elkaar. Om goed terug te keren naar het gewone leven volgende iedereen een parcours, waar reflectie, advies, concrete acties en persoonlijke coaching voorbij kwamen. Alle gestelde doelen werden op een vlag getekend. De vlaggen wapperde in de wind terwijl we afsloten met een diepe buiging voor elkaar. Het was tijd om terug te keren naar huis, met een rugzak vol nieuwe ervaringen, dromen, doelen en het vertrouwen in jezelf om daaraan te werken.

 

 

 

Deelnemers over de training:

 

"Een uitdagende en waardevolle training met creativiteit, verbinding en gezelligheid." Samantha

 

"Een aanrader voor iedereen die openstaat voor persoonlijke ontwikkeling." Abdul

 

"Geweldige opgebouwd, goede structuur, geweldige coaches en eten!" Stacey

 

"Tijdens deze training ben ik tot het diepste van mezelf gekomen. Enorm leerzaam. En super concreet kunnen worden in de laatste fase." Rodienne

 

"Het is lastig vast te pakken wat je nou doet. Maar gaandeweg het weekend en de verschillende oefeningen weet je waar je mee bezig bent. En neem je veel inzichten en concrete doelen mee naar huis. Zoiets vind je niet snel voor deze prijs!" Elisa

Glasb(l)azen in Leerdam!

Geplaatst op 28/04/2015

Op 19 april maakte een enthousiaste groep alumni een eigen ontworpen kunstwerk van glas. Op een zondag voorfagaand aan deze dag bereidden zij zich voor op het tot leven laten komen van het eigen kunstwerk. Glaskunstenaar en ontwerper Jelena Popadic van Design Art Glass, begeleidde de oud leerlingen hierbij.

Het wereldberoemde Glasmuseum in Leerdam stelde speciaal voor onze alumni de deuren open. Maar liefst 4 glasblazers en een glasbewerker hielpen vol enthousiasme mee bij het maken van de zelfbedachte ontwerpen. Daarnaast kregen de leerlingen een uitgebreide rondleiding in het museum van een ervaren gids. Een middag die voorbij vloog, al was het maar omdat glasblazen een ingewikkeld klusje is waarbij je als ontwerper de glasblazers die voor jou aan het werk zijn  heel goed moet kunnen coachen!

Heel veel dank namens Future for Life aan het Glasmuseum in Leerdam, alle vrijwilligers en natuurlijk ook aan de geweldige kunstenaars-in-de-dop! De ontwerpen verwachten wij binnen enkele weken terug in huis te hebben. Foto's ervan zullen wij nog plaatsen op de site!

Zondag 9 november hebben 6 alumni deelgenomen aan de training Talent Branding bij Ormit in de Bilt. Aan de hand van verschillende oefeningen hebben zij ervaren wat hun eigen unieke talenten zijn en waar zij deze voor kunnen gebruiken. We hebben naar onszelf gekeken, maar ook naar anderen. Een hele positieve training waarbij iedereen aan het einde van de dag zijn eigen gemaakte samenvatting mee naar huis mocht nemen.

 

Zondag was een hele leuke dag!
Ik had het anders verwacht, maar dit was super leuk.
Mijn neefje en ik reisde naar Utrecht. We gingen naar Ormit.
We hebben hele leuke kaart spellen gedaan, interviewen; waar ben jij zo trots op.
En we hebben allemaal positieve dingen op een plaat gezet. Ik heb de plaat nu boven mijn bureau en als ik huiswerk maak dan kijk ik er altijd naar en denk ik terug aan hoe het een leuke dag was.

                                                                                  Sanjana - Den Haag

 

 

Ik vond het leuk dat we niet alleen maar moesten luisteren maar ook een beetje actief bezig waren en dat we soort van herinnering mee konden nemen(onze blaadje met eigenschappen erop) en de plek waar het gedaan werd was ook erg mooi.

                                                                                  Faidatu - Tilburg

Meld je aan bij de Facebook-groep van IMC Alumni. Blijf op de hoogte en houd contact met oud-klasgenoten, gastdocenten en andere relaties via het IMC Alumni netwerk.

Video

Future for Life - Deloitte

Heleen en Aysenur presenteren IMC Weekendschool en Future for Life Institute aan de Fair Chance Foundation van Deloitte.

speel video