De Reis van een Held, een reisverslag

Geplaatst op 13/05/2015

‘Vol verwachting stond ik op. Vandaag zou ik de drempel overgaan om mezelf te vinden. Om mezelf te leren kennen.' (Stacey)

 

Drie dagen, twee nachten, zeven helden en vele uitdagingen: De eerste editie van De Reis van een Held, de persoonlijke ontwikkelingstraining voor alumni van de IMC weekendschool zit erop. Het weekend van 17 t/m 19 april jl. bestond uit een aantal fasen; het Vertrek, de Inwijding en de Terugkeer. Iedere fase bood een uitdaging, waarbij de jonge held, om te groeien, steeds opnieuw een (denkbeeldige) drempel over moest. En op de laatste dag, met als ultieme test: de Nature Quest.

Het Vertrek

Op de historische hoeve en natuurboerderij De Nijensteen nabij Zwolle, werden de helden op de eerste avond verwelkomt met een heerlijke maaltijd. Snel daarna ontmoette ze elkaar in de trainingsruimte, voor de aftrap van het programma. Iedereen ontving een persoonlijk journal, een soort dagboek voor het bijhouden van alle kennis, ervaringen en lessen van deze reis.

De eerste uitdaging voor de deelnemers was om je roeping te vinden: waar zou je naartoe vliegen als je zou kunnen vliegen? Wat zou je doen als er geen grenzen of beperkingen bestonden? Bij ode jonge helden kwamen de eerste twijfels, zorgen en gedachten op: "Ik kan dit niet". Maar door elkaar te steunen en te helpen kon iedereen zijn persoonlijke roeping benoemen. Later bij het kampvuur werd er veel gedeeld en gelachen. De Reis van 7 helden was begonnen.

 

Darwin heeft ooit gezegd: ‘het is niet de sterkste of de slimste die overleeft, maar wel degene die kan omgaan met verandering'.

 

De Inwijding

Om 9.00 uur begon de tweede dag. De zon scheen volop, dus een groot deel van het programma vond buiten plaats, op het mooie terrein van De Nijensteen.

Weerstand en vrijheid werden fysieke ervaringen op het grasveld onderaan de dijk.

Een held komt ook voor persoonlijke uitdagingen te staan en de 7 helden kregen de opdracht om een uur in stilte door te brengen: Solo-time. Zonder telefoon, muziek, zonder druk van buitenaf. Dit bleek een bijzondere ervaring.

 

‘Ik ben het niet gewend om niks te doen, ik ben altijd bezig! Dit was echt heftig! Ik heb ontdekt dat ik nooit naar mezelf luister.'(Elisa)

 

's Middags visualiseerden en presenteerden de helden hun persoonlijke roeping, met een heleboel kleur, lijm, tijdschriften en papier. Na de heerlijke avondmaaltijd, onderzochten de jonge helden hoe het is om hulp te vragen en te aanvaarden. We sloten dag twee af met nog meer vuur, gemaakt door onze Vuurmeester Koen en daarna een bonte avond, met dans, toneel, spelletjes, verhalen en muziek.

 

Het Vertrek

Om 5.30 uur ging de wekker! Muziek galmde door de gangen van de slaapvertrekken. Wakker worden allemaal. Gaaaaap, wat vroeg en wat koud. Het was tijd voor de ultieme test: de Nature Quest. Om 6.00 uur vertrokken de jonge helden, over de drempel, alleen je pad bewandelen, twee uur lang, ieder een eigen kant op.

Bij terugkomst waren er vers gebakken pannenkoeken en ruimte om ervaringen uit te wisselen met elkaar.

 

Ik mag er zijn. Ik mag híer zijn. En ik voel me dankbaar. Dank jullie wel dat jullie mij terug verwelkomen in jullie midden. ‘Hoe nu verder?' Ik moet weer leren echt te aarden.  (Stacey)

 

In het laatste onderdeel van de training was er aandacht voor elkaars ervaringen. Er werd geluisterd naar alle inzichten en de deelnemers gaven feedback aan elkaar. Om goed terug te keren naar het gewone leven volgende iedereen een parcours, waar reflectie, advies, concrete acties en persoonlijke coaching voorbij kwamen. Alle gestelde doelen werden op een vlag getekend. De vlaggen wapperde in de wind terwijl we afsloten met een diepe buiging voor elkaar. Het was tijd om terug te keren naar huis, met een rugzak vol nieuwe ervaringen, dromen, doelen en het vertrouwen in jezelf om daaraan te werken.

 

 

 

Deelnemers over de training:

 

"Een uitdagende en waardevolle training met creativiteit, verbinding en gezelligheid." Samantha

 

"Een aanrader voor iedereen die openstaat voor persoonlijke ontwikkeling." Abdul

 

"Geweldige opgebouwd, goede structuur, geweldige coaches en eten!" Stacey

 

"Tijdens deze training ben ik tot het diepste van mezelf gekomen. Enorm leerzaam. En super concreet kunnen worden in de laatste fase." Rodienne

 

"Het is lastig vast te pakken wat je nou doet. Maar gaandeweg het weekend en de verschillende oefeningen weet je waar je mee bezig bent. En neem je veel inzichten en concrete doelen mee naar huis. Zoiets vind je niet snel voor deze prijs!" Elisa